Manual pentru cursurile de Medicină legală (studenți) și Istoria stomatologiei și a medicinei (capitolul introductiv)

Tratat de Medicină Legală Odontostomatologică. Editura All, București. Autori: Sorin Hostiuc, Daniela Teodoru, Oana-Maria Isailă, Mihnea Costescu, Octavian Buda.
Un tratat compact, riguros documentat, semnat de medici și profesori români
Lucrarea de față se adresează atât medicilor rezidenți, cât și specialiștilor în stomatologie și medicină legală. Aspectele teoretice se îmbină cu graficele și pictogramele într-un volum color integral, publicat în condiții de excepție.
„O disciplină medicală care își pune cunoștințele în slujba justiției, ori de câte ori, pentru lămurirea unei cauze judiciare, sunt necesare anumite precizări cu caracter medico-biologic” – aceasta este definiția propusă de Vladimir Beliș pentru medicina legală. Vorbim, așadar, despre un domeniu aflat la intersecția dintre medicină și justiție.
Medicina legală odontostomatologică sau odontostomatologia medico-legală este o subdisciplină a medicinei legale, aflată la interfața cu medicina dentară. Astfel, cunoștințele specifice medico-dentare sunt folosite în spețe juridice (civile sau penale). Aici sunt incluse identificarea dentară, traumatologia dentară, estimarea vârstei, analiza mușcăturii, malpraxisul dentar, antropologia dentară, arheologia dentară etc. Prima mărturie a utilității acestor practici provine din perioada 49-66 î.Hr. Agrippina, soția împăratului Claudius, a cerut capul amantei soțului său, Lollia Paulina. Iar identificarea capului a fost făcută pe baza unui dinte colorat anormal sau a unei malocluzii.
Odontostomatologia medico-legală include:
• Identificarea umană pe probe dentare;
• Estimarea vârstei pe probe dentare;
• Stabilirea datelor biologice, biosociale, etnice, rasiale în funcție de caracteristicile dentare;
• Identificarea sexului pe probe dentare;
• Analiza mușcăturilor, cheilo- și rugoscopia;
• Caracteristici dentare și buco-maxilo-faciale (BMF) în abuzuri (asupra copilului, violență domestică, terorism, tratamente inumane);
• Jurisprudență dentară.
Manual pentru cursurile de Bioetică și Etică și integritate academică

Tratat de Bioetică medicală și stomatologică. Editura C.H. Beck. Autor: Sorin Hostiuc
“Această carte a fost redactată cu scopul de a veni în sprijinul studenților, medicilor, a medicilor stomatologi, dar și a altor profesioniști din domeniul medical, pentru care dilemele etice ce apar în cursul activității curente sunt de multe ori dificil de identificat și de administrat. În prima parte a lucrării au fost prezentate principii, teorii și concepte generale de bioetică. În următoarele capitole, ele au fost aplicate în contextul diferitelor specialități medicale (stomatologie, psihiatrie, pediatrie, obstetrică-ginecologie, bolile infecțioase, chirurgie plastică, genetică medicală) sau a unor teme generale de interes (precum relația medic – pacient, consimțământul informat, confidențialitatea actului medical, etica vaccinurilor, probleme etice legate de sfârșitul vieții etc.), ținând cont și de aspectele legislative naționale relevante. Ultima parte sumarizează unele noțiuni generale privind etica cercetării (inclusiv etică farmaceutică și etica cercetării pe animale de laborator) și integritatea academică, utile în special cadrelor medicale implicate în activități didactice și de cercetare.
Din cuprins
- noțiuni generale
- principii și virtuți morale ale practicii medicale
- etică clinică – noțiuni generale
- etică clinică – noțiuni specifice anumitor specialități, domenii sau proceduri medicale
- etica începutului vieții și a tehnologiilor de graniță
- probleme etice la sfârșitul vieții și în transplantologie
- etica cercetării și a practicii farmaceutice
Puncte forte
- tratare riguroasă a tematicii propuse
- prezintă într-un mod structurat informațiile prezentate
- instrument de lucru util atât studenților, cât și practicienilor
- aspecte practice utile
- structura lucrării facilitează urmărirea ideilor expuse
- ample referințe bibliografice”